Ολυμπιακή Παιδεία

ΣΤΟΧΟΙ

Η εκπαιδευτική και παιδαγωγική φιλοσοφία και πρακτική εφαρμογή της Ολυμπιακής Παιδείας από το Κέντρο Πολιτισμού-Ολυμπισμού «Κωστής Παλαμάς» έχει ως βασικούς στόχους:

  • την αποδέσμευση της Αθλητικής και Ολυμπιακής αξίας από την περιορισμένη αντίληψη του πρωταθλητισμού, της Νίκης και των μεταλλίων με κάθε τρόπο και μέσο.
  • Η προαγωγή και επιμόρφωση των υγιή χαρακτηριστικών του αθλητισμού, αναδεικνύοντας και αναβιώνοντας τα Αρχαία Ολυμπιακά ιδεώδη για Ειρήνη, Δημοκρατία, Ελευθερία, Ισότητα και Αδελφοσύνη και καλλιεργώντας την «Αριστεία» στα πλαίσια του «Ευ Αγωνίζεσθαι» και της «Ευγενούς Άμιλλας» για την δημιουργία του ολοκληρωμένου πολίτη, αξίες και αρχές που αποτέλεσαν την βάση της διαμόρφωσης της Παιδείας του Δυτικού Πολιτισμού που προβάλλονται μέσα και από τα διδάγματα των Ολυμπιακών στίχων του Εθνικού μας ποιητή Κωστή Παλαμά.
  • Την καλλιέργεια της δια βίου προσήλωσης στην σωματική και ψυχική υγεία του ατόμου για την δημιουργία του «καλού κ΄αγαθού» Νέου με «Νου Υγιή σε Σώμα Υγιεί» που θα μεριμνά για το κοινό καλό.
  • Η καταγραφή και ανάδειξη της Αθλητικής ιστορίας τόσο της Δυτικής Ελλάδας και κατ΄επέκταση της χώρας μας με ταυτόχρονη ενεργοποίηση συμμετοχής του κοινού ιδιαίτερα των μαθητών με την μουσειακή πληροφορία για την εξερεύνηση της γνώσης. Μία μέθοδος που θα τους αναπτύσσει και θα προβάλει τα υγιή χαρακτηριστικά του Αθλητισμού μέσα σ’ ένα ζωντανό μουσειακό περιβάλλον.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

Για την υλοποίηση των ανωτέρω στόχων δημιουργούμε ειδικά στοχευμένα εκπαιδευτικά προγράμματα, σε Μουσειακό περιβάλλον (μουσειοπαιδαγωγικά) μέσα από τα οποία με τεκμηριωμένη Αθλητική-Ολυμπιακή Ιστορία και Έρευνα θα επιμορφωθούν τα παιδιά και οι Νέοι μας στα οφέλη που παρέχει η Ολυμπιακή Αγωγή για την διαμόρφωση του ιδανικού πολίτη.

Για την πραγμάτωση του σκοπού αυτού, το Κέντρο Πολιτισμού-Ολυμπισμού και ο Σύλλογος Καλών Τεχνών «Κωστής Παλαμάς» σε συνεργασία με τη Στέγη Γραμμάτων Κωστής Παλαμάς θα προβάλει μια ζωντανή εκπαίδευση όπου τα εκθέματα και η μουσειακή ιστορική πληροφορία για τον Ολυμπισμό και την Ολυμπιακή Παιδεία, θα ενεργοποιεί και θα ευαισθητοποιεί κάθε φιλοξενούμενο από τον Τοπικό, Πανελλήνιο και Διεθνή χώρο.
Στο ιστορικό περιβάλλον της Στέγης Γραμμάτων, σ΄ένα ιδιαίτερα συμβολικό χώρο, όπου γεννήθηκε ο στιχουργός του Ολυμπιακού ύμνου θα υλοποιούνται τα επιμορφωτικά προγράμματα της Ολυμπιακής Παιδείας και θα προάγουν τα υγιή χαρακτηριστικά του αθλητισμού αναδεικνύοντας και αναβιώνοντας τα Αρχαία Ολυμπιακά ιδεώδη, αρχές και αξίες που καλλιεργούνται μέσα από τα διδάγματα των Ολυμπιακών στίχων του Εθνικού μας ποιητή Κωστή Παλαμά.

Οι διαρκείς παιδαγωγικές και επιμορφωτικές δράσεις και εκδηλώσεις με ενημερωτικά, επιμορφωτικά, ψυχαγωγικά και παιδαγωγικά προγράμματα για τον Ολυμπισμό και την Ολυμπιακή Παιδεία, την εκμάθηση της Αρχαιοελληνικής και σύγχρονης Αθλητικής Ιστορία μας θα συνοδεύονται από ειδικές video-παρουσιάσεις, ανάλογου περιεχομένου, κύριο χαρακτηριστικό των οποίων θα είναι η μάθηση κυρίως για την μαθητιούσα Νεολαία μας αλλά και για το κοινό της πόλης την Πάτρα και της ευρύτερης περιοχής.

Τα μουσείο-οπτικά παιδαγωγικά προγράμματα θα διαμορφώνονται ανά ηλικία και σχολική βαθμίδα και θα βασίζονται στις πρότερες γνωστικές Αθλητικές τους εμπειρίες με βασικό στόχο να αναπτύσσεται το ενδιαφέρον και να επιδεικνύουν την πραγματική τους διάθεση και θέληση να συμμετάσχουν σ’ ένα ταξίδι εξερεύνησης και απόκτησης νέων γνώσεων και εμπειριών.

Οι νέες αυτές εμπειρίες θα προέρχονται από κάθε μία Αθλητική θεματολογία, όπως Στίβος-Ποδόσφαιρο-Κολύμβηση-Καλαθοσφαίριση-Πετοσφαίριση-Ολυμπιακά Αθλήματα-κλπ. Έτσι το παιδί θα μάθει το κάθε άθλημα με την ενεργητική του μορφή και υπόσταση και θα γνωρίσει για παράδειγμα τους Ολυμπιακούς Αγώνες όχι μόνον από πλευράς της ιστορικότητάς τους αλλά τα κοινωνικά, οικονομικά, σωματικά και ψυχαγωγικά χαρακτηριστικά τους.

Θα αποκτάται η γνώση σε ανταγωνιστικές κινητικές συνθήκες για την κάθε δράση και θα ορίζονται ομάδες κινητικής εμπειρίας με ανάλογες δεξιότητες. Αυτή η γνώση, με την κινητική εμπειρία, θα τους κάνει να μπορούν να προσδιορίζουν από μικρά σε μεγάλο βαθμό τα χαρακτηριστικά του αθλητή καθώς και την αξιολόγηση του αθλήματος.

Για όλα τα παραπάνω «η μάθηση» και η «αναψυχή» θα είναι τα βασικά εργαλεία για την επίτευξη του στόχου και θα κυριαρχεί σε κάθε παιδαγωγικό πρόγραμμα.

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Η εφαρμογή των παραπάνω δράσεων και εκδηλώσεων θα βασιστεί σε σύγχρονα μουσειοπαιδαγωγικά προγράμματα με ψηφιακά μέσα διαδραστικών απεικονίσεων και video που θα προβάλλουν το ιστορικό του Ολυμπισμού, τη σύνθεση του Ολυμπιακού ύμνου και τα ψυχοσωματικά οφέλη που απορρέουν με την συμμετοχή των παιδιών σε αυτά και θα προσαρμόζονται ανάλογα με τις απαιτήσεις όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης.

Μέσα από αυτά, τα παιδιά θα έρθουν σε επαφή με τα Αρχαία Ολυμπιακά Αγωνίσματα, θα γνωρίσουν Ολυμπιονίκες που διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην ιδέα του Ολυμπισμού, θα μάθουν την αξία των Παραολυμπιακών Αγώνων και θα ευαισθητοποιηθούν σε ζητήματα αναπηρίας.

Τα video θα περιέχουν διάφορες θεματολογίες αναφορικά με:

  • Τα διαχρονικά και παγκόσμια σύμβολα της Αχαϊκής γης και κατ΄επέκταση της Δυτικής Ελλάδας.
  • Το οδοιπορικό σύνθεσης του Ολυμπιακού Ύμνου και η συμβολή του στην αναβίωση των Ολυμπιακών ιδεωδών.
  • Η συμβολή των ηρώων και φιλοσόφων στην διαμόρφωση του ολυμπιακού πνεύματος και του ολυμπιακού ιδεώδους.
  • Η ζωή και το ποιητικό έργο του στιχουργού του Ολυμπιακού ύμνου Κωστή Παλαμάς.
  • Τα ιδεώδη του Ολυμπισμού μέσα από μοναδικές ολυμπιακές στιγμές στους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες.
  • Οι ολυμπιακοί θρύλοι που κατέγραψαν ιστορία στους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες.

ΧΩΡΟΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ

Η υλοποίηση των προγραμμάτων μας πραγματοποιείται στην οικία όπου γεννήθηκε ο στιχουργός του Ολυμπιακού ύμνου, στην Στέγη Γραμμάτων Κωστής Παλαμάς (Κορίνθου 241, Πάτρα) κάθε Τρίτη και Πέμπτη και ώρα 10 πμ μέχρι 1.00 μμ.

Για κάθε πληροφορία και συμμετοχή στα προγράμματα, επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο 2610-321653 καθημερινά 10:00-14:00 ή στείλτε μας mail στο [email protected]

Τα προγράμματα απευθύνονται σε σχολεία Α΄θμιας και Β΄θμιας εκπαίδευσης, Αθλητικούς Συλλόγους, Σωματεία κλπ.