ΤΟ ΟΡΑΜΑ – Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

Το Κέντρο Πολιτισμού-Ολυμπισμού «Κωστής Παλαμάς» δημιουργήθηκε από μια ομάδα ρομαντικών-οραματιστών και λάτρεις του Πολιτισμού, του Καλλιτεχνικού και του Ολυμπιακού γίγνεσθαι.

Mε πολυετή προσφορά και δράση στα Πολιτιστικά και Καλλιτεχνικά δρώμενα της Πόλης και κατ’ επέκταση της χώρας μας αλλά και σε Διεθνές επίπεδο πραγματοποιούμε πλήθος εκδηλώσεων για το κοινό Καλό εμπνεόμενοι από αγάπη και λατρεία για τον Πολιτισμό, τον 0λυμπισμό και τις Τέχνες.
Καταβάλουμε με σθένος μια ανιδιοτελή προσφορά και προσπάθεια με σκοπό την διάσωση-προβολή και ανάδειξη του Πολιτισμού μας καθώς και την αναβίωση των Ολυμπιακών ιδεωδών για Ειρήνη, Ελευθερία, Δημοκρατία, Ισότητα και Αδελφοσύνη.

Αυτά τα ιδανικά καλλιεργούν την Αριστεία η οποία μέσω της ευγενούς άμιλλας αναπτύσσεται η Ολυμπιακή Παιδεία για την δημιουργία του «καλού κ’ αγαθού πολίτη» του Πλάτωνα, δηλαδή γενναίου-ωραίου-υγιή και ενάρετου.

Έτσι, με σκοπό την διαμόρφωση του ολοκληρωμένου πολίτη με Σωματική και Ψυχική ευεξία, επ’ ωφέλεια του Κοινού Καλού και των Νεολαιών όλου του Κόσμου, μεριμνούμε με ειδικά προγράμματα για την σωματική και ψυχική υγεία και ευεξία των συμπολιτών μας, μικρούς και ενήλικες.

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Οι πρωτεργάτες και εμπνευστές του οράματος και οι κύριοι συντελεστές της δημιουργίας, προβολής και ανάδειξης του Κέντρου Πολιτισμού-Ολυμπισμού Κωστής Παλαμάς είναι οι επί σειρά ετών διοικητικά μέλη, του γνωστού αδελφοποιημένου με το Κέντρο Πολιτισμού-Ολυμπισμού, του Συλλόγου Καλών Τεχνών Πάτρας «Κωστής Παλαμάς».

Το ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου και νυν Πρόεδρός του ο καθηγητής διδάκτωρ Ψυχολογίας και Φυσικής Αγωγής και καλλιτέχνης Θεόδωρος Μαλλιάς, ως Επιστημονικός Σύμβουλος-Συντονιστής, η γνωστή Καλλιτέχνης Γεωργία Γιάχου, ως Διαχειρίστρια του Κέντρου και η μεταπτυχιακή καθηγήτρια Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Σοφία Μαλλιά, ως διευθύντρια των προγραμμάτων Πολιτισμού-Ολυμπισμού.

Θεόδωρος Μαλλιάς
Θεόδωρος ΜαλλιάςΔρ. Ψυχολογίας και Φυσικής Αγωγής
Επιστημονικός
Σύμβουλος – Διαχειριστής
Γεωργία Γιάχου
Γεωργία ΓιάχουΚαλλιτέχνης
Διαχειρίστρια του Κέντρου
Πολιτισμού – Ολυμπισμού
Σοφία Μαλλιά
Σοφία ΜαλλιάΚαθηγήτρια Φυσικής Αγωγής
Διευθύντρια των Προγραμμάτων
Πολιτισμού – Ολυμπισμού

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

Το Κέντρο Πολιτισμού-Ολυμπισμού «Κωστή Παλαμά» εδρεύει σε Νεοκλασικό κτήριο έναντι της κεντρικής εισόδου του Συμβολικού Πολιτιστικού χώρου, του Ρωμαϊκού Ωδείου Πατρών, επί της οδού Παλαιών Πατρών Γερμανού 30. Με ιδιαίτερο μεράκι, καλλιτεχνική ευαισθησία και λειτουργική τελειότητα
διαμορφώνεται, με σκοπό να δημιουργηθεί ένα ιδιαίτερο πρότυπο Πολιτιστικό, Καλλιτεχνικό και Ολυμπιακό Κέντρο.

Εντός του οποίου, θα λειτουργούν και θα παρουσιάζονται στον μόνιμο εκθεσιακό χώρο της Gallery εκθέσεις Ελλήνων και ξένων Καλλιτεχνών καθώς και ποικίλα πρωτότυπα, επιμορφωτικά, Πολιτιστικά, Καλλιτεχνικά και Ολυμπιακά προγράμματα και δρώμενα, μέρος των οποίων μέχρι την ολοκλήρωσή του υλοποιούνται σε διαμορφωμένους χώρους επι της Χείλωνος Πατρέως 10 στα Υψηλά Αλώνια.

ΔΡΑΣΕΙΣ

Το Κέντρο συνεργάζεται για την υλοποίηση των στόχων του με κάθε φορέα, Σύλλογο και Οργανισμό, σε Πανελλήνιο και Διεθνές επίπεδο προβάλλοντας τον Πολιτισμό, τις Τέχνες και τον Ολυμπισμό. Συν λειτουργεί με τον αδελφοποιημένο Σύλλογο Καλών Τεχνών Πάτρας «Κωστής Παλαμάς» που διάσωσε και συνέβαλε στην ανάδειξη της οικίας Παλαμά, της οποίας ο ιδρυτής Αθανάσιος Στεφανόπουλος την ανάδειξε και λειτουργεί σήμερα ως Στέγη Γραμμάτων Κωστή Παλαμά, με τον οποίο από κοινού προβάλλουν Ολυμπιακά προγράμματα και εκδηλώσεις Ολυμπιακής Παιδείας για τους μαθητές των σχολείων μας.

Οι εκδηλώσεις και δράσεις μας σκοπό έχουν την καλλιέργεια και προβολή των εικαστικών Τεχνών, σε Πανελλήνιο και Διεθνές επίπεδο, αναδεικνύοντας τους Καλλιτέχνες και διδάσκοντας συγχρόνως την Καλλιτεχνική δημιουργία σε κάθε ηλικία και φύλλο.

Έτσι, στο Καλλιτεχνικό μας εργαστήριο λειτουργούν:

  • Προγράμματα εκμάθησης Τεχνών και Καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων για παιδιά, μαθητές, νέους, ενήλικες.
  • Παρουσιάσεις του Καλλιτεχνικού Αρχείου των Πατρινών Καλλιτεχνών μελών του Συλλόγου Καλών Τεχνών «Κωστής Παλαμάς».

Επιπλέον, καλλιεργούμε τις αξίες και τα ιδανικά του Ολυμπισμού προωθούμε την ανάδειξη των Ολυμπιακών ιδεωδών με την εκμάθηση και προβολή της Ολυμπιακής Παιδείας ιδιαίτερα στους μαθητές και τους απανταχού Έλληνες του απόδημου Ελληνισμού.
Με τον τρόπο αυτό, επιδιώκουμε την ανάδειξη από την UNESCO του διαχρονικού και Παγκόσμιου Συμβόλου του Ολυμπισμού, τον Ολυμπιακό ύμνο του Κωστή Παλαμά, ως Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά για την αναβίωση και προβολή των Ολυμπιακών ιδεωδών και Διαχρονικών αξιών που απορρέουν από αυτόν με:

  • Οπτικοακουστικές ομιλίες, video παρουσιάσεις και εκδηλώσεις σε Πανελλήνιο και Διεθνές επίπεδο και κυρίως στον Παγκόσμιο Απόδημο Ελληνισμό με μελοποιημένη ποίηση του Παλαμά, απαγγελίες και έκθεση εικαστικών για το ποιητικό έργο του ποιητή.
  • Συλλογή επιστολών στήριξης και υπογραφή της Διακήρυξης από Διεθνείς Φορείς και Οργανισμούς καθώς και προσωπικότητες των Γραμμάτων, των Τεχνών και του Αθλητισμού για την ανάδειξη του Ολυμπιακού ύμνου ως Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά.
  • Προβολή και παρουσίαση του πολυτελούς δίγλωσσος βιβλίου-λευκώματος με αντίστοιχο video, με τίτλο «ΟΛΥΜΠΙΣΜΟΣ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΥΜΝΟΣ-ΑΡΧΑΙΟ ΠΝΕΥΜΑ ΑΘΑΝΑΤΟ-ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΛΑΜΑΣ».
  • Ανάδειξη της Πάτρας με την προβολή των Παγκόσμιων και Διαχρονικών της Συμβόλων, γενέτειρα Πόλη του στιχουργού του ύμνου, Κωστή Παλαμά, ως Διεθνή Πόλη του Ολυμπιακού ύμνου με σκοπό την αναγνώριση και αύξηση της επισκεψιμότητας της.
  • Οργάνωση με φορείς της Πάτρας 10ήμερου Διεθνές Φεστιβάλ Πολιτισμού-Τεχνών-Ολυμπισμού και Τουρισμού κάθε δύο χρόνια με την επετειακή και συμβολική αφή της Ολυμπιακής φλόγας στην οικία Παλαμά.

Επιπροσθέτως, τα ειδικά επιμορφωτικά και ψυχαγωγικά προγράμματα Ολυμπιακής Παιδείας που απευθύνονται κυρίως σε παιδιά και νέους και διδάσκονται επίσης και στον συμβολικό χώρο της οικίας Παλαμά, την Στέγη Γραμμάτων Κωστή Παλαμά, συμπεριλαμβάνουν:

  • Εκπαιδευτική –Παιδαγωγική Φιλοσοφία και Πρακτική εφαρμογή της Ολυμπιακής Παιδείας.
  • Παρουσίαση των Διαχρονικών και Παγκοσμίων Συμβόλων της Δυτικής Ελλάδος.
  • Την ιστορική και διαχρονική Σύνθεση του Ολυμπιακού ύμνου του Κωστή Παλαμά.
  • Παρουσίαση του οδοιπορικού της απαρχής του Αθλητισμού στην Αρχαία Ελλάδα, τους Ολυμπιακούς Αγώνες καθώς και την Ιδεολογική και ρεαλιστική διάσταση των Ολυμπιακών Αγώνων.